Bulut İletişim Çözümleri Nedir?
Bulut İletişim Çözümleri Nedir? Kısaca internet tabanlı iletişim sistemleri diyebiliriz. Ses iletişim üçüncü taraf barınma hizmeti tarafından karşılanır. Çalışanlar internet hizmetinin bulunduğu her ortamda hizmetten yararlanabilir. Farklı lokasyon da bulunan tüm şubeler tek bir çatı altında haberleşme hizmetinden faydalanır.
- VoIP (Ses Üzeri İnternet Protokolü): Bu, telefon görüşmelerini internet üzerinden yapmak için kullanılan bir teknolojidir. Bu çözüm, işletmelerin telefon sistemlerini internet üzerinden yürütmelerini ve böylece maliyetleri azaltmalarını sağlar.
- Sesli ve Video Konferanslar: Bu, işletmeler için internet üzerinden yapılan sesli ve video konferansları için kullanılan bir teknolojidir. Bu çözüm, işletmelerin uzaktaki çalışanları ile veya müşterileri ile etkileşim kurmalarını sağlar.
- Mesajlaşma ve İletişim Uygulamaları: Bu, işletmeler için internet üzerinden yapılan mesajlaşma ve iletişim uygulamalarını içerir. Bu çözüm, işletmelerin çalışanları veya müşterileri ile hızlı ve kolay bir şekilde iletişim kurmalarını sağlar.
- Sanal PBX (Sanal Telefon Anahtarlaması): Bu, işletmeler için internet üzerinden yapılan telefon anahtarlaması sistemlerini içerir.
-
Bulut iletişim çözümleri, internet aracılığıyla sağlanan çeşitli hizmetleri kapsamaktadır. Bu hizmetler arasında;
- Bulut tabanlı telefon santralı hizmetleri: Bu hizmetler, IP telefon santralı özelliklerini internet aracılığıyla sağlar. Kullanıcılar, internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan arama yapabilir veya arama alabilirler.
- Bulut tabanlı videokonferans hizmetleri: Bu hizmetler, internet aracılığıyla gerçek zamanlı videolu toplantıların yapılmasını sağlar.
- Bulut tabanlı mesajlaşma hizmetleri: Bu hizmetler, internet aracılığıyla gerçek zamanlı mesajlaşmayı sağlar.
- Bulut tabanlı çağrı yönetimi hizmetleri: Bu hizmetler, internet aracılığıyla çağrıları yönetmeyi sağlar, örneğin çağrı yönlendirme, çağrı kaydetme veya çağrı raporlama.
- Bulut tabanlı sesli veya metinli IVR hizmetleri
- Bulut tabanlı kontak merkezi çözümleri
Bulut iletişim çözümleri, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre ölçeklendirilebilir ve kullanıcılar için maliyetleri düşürür. Ayrıca, bulut tabanlı hizmetler, kurulum maliyetlerini azaltır ve yönetim işlemlerini kolaylaştırır.
Bulut İletişim Sistemleri Nasıl Çalışır?
Bulut İletişim Sistemleri Nasıl Çalışır? Sanal santral işletmenin ihtiyacına uygun biçimde revize edilebilir. Tanımlanan telefon üzerinden operatör otomatik arayan numarayı karşılar. Sistem üzerinde yüklü olan karşılama mesajını okumaya başlar dahili hatlara yönlendirme yapılır. Örneğin satış bölümün dahili numarası, destek departmanının dahili numarası gibi tanımlamalar.
Bulut iletişim sistemleri, internet üzerinden çalışır. İşletmeler, bu sistemleri kullanmak için bir abonelik alırlar ve sistemi, internet üzerinden erişebilirler. İşletmelerin çalışanları veya müşterileri, telefon görüşmeleri yaparken veya iletişim uygulamalarını kullanırken internet bağlantısını kullanırlar.
Bulut iletişim sistemleri, işletmelerin çalışanlarının veya müşterilerinin görüşmelerini, mesajları veya iletişim uygulamalarını internet üzerinden yürütmelerini sağlar. Bu sistemler, işletmelerin çalışanlarının veya müşterilerinin nerede olursa olsun erişebilmelerini sağlar.
Bulut iletişim sistemleri, işletmelerin sesli ve video konferansları, arama yönlendirme, çağrı kaydetme, çağrı raporlama, çağrı yönetimi gibi özellikleri kullanmalarına olanak tanır. Bu özellikler, işletmelerin çalışanlarının veya müşterilerinin aramalarını yönetmelerini ve izlemelerini sağlar.
telefon santralının veya PBX sisteminin fiziksel olarak kurulmasına gerek kalmamasını sağlar. Bu, işletmeler için daha az maliyetli ve daha esnek bir çözümdür.
Bulut iletişim sistemleri, bir abonelik sistemi ile çalışır. İşletmeler, sistemin özelliklerini ve kapasitelerini kullanmak için bir abonelik alırlar. Ayrıca, işletmelerin sistemi özelleştirmelerine veya özellikleri eklemelerine olanak tanır. Bu özellikleri kullanmak için işletmeler internet bağlantısına ihtiyaç duyarlar.
Bulut iletişim sistemleri, işletmeler için esnek, ölçeklenebilir ve düşük maliyetli bir çözümdür. İşletmeler, sistemi kullanarak çalışanlarının veya müşterilerinin aramalarını yönetebilir ve izleyebilir. Ayrıca, işletmeler sistemi kullanarak sesli ve video konferansları düzenleyebilir veya arama yönlendirme ve çağrı kaydetme gibi özellikleri kullanabilirler
Bulut Santralinin Özellikleri Nelerdir?
Bulut Santralinin Özellikleri Nelerdir? Lokasyon fark etmeden sınırsız sayıda dahili hattınız olur. Merkez ve şubeler aralarında sınırsız ücretsiz görüşme yapabilir. Yapılan tüm görüşmelerin ses kayıtları sistem tarafından tutulur. Dilediğiniz zaman geçmiş zamana ait telefon görüşme kayıtları dinlenebilir. İşletmenin kapalı olduğu tatil günlerinde cep telefonu ya da normal telefon numarasına yönlendirme yapılabilir. Cep telefonuma yüklenecek yazılım ile aynı hizmeti kullanım mümkündür.
- Sanal Olması: Bulut santrali, fiziksel bir santral yerine internet üzerinden erişilebilen bir sistemdir. Bu, işletmeler için daha az maliyetli ve daha esnek bir çözüm sağlar.
- Uzaktan Erişim: Bulut santrali, işletmelerin çalışanlarının nerede olursa olsun telefon sistemine erişebilmelerini sağlar.
- Automated Attendant : Otomatik operator hizmeti. Bu özellik, arayanların karşılaması ve yönlendirmesi için kullanılır.
- Çoklu Kullanıcı Desteği: Bulut santrali, birden fazla kullanıcının aynı anda telefon sistemine erişebilmesini sağlar.
- Call Forwarding ve Transfer : Arama yönlendirme ve transferi, Bu özellik aramanın yönlendirilebilmesi veya transfer edilebilmesi için kullanılır.
- Çağrı Kaydetme: Bulut santrali, çağrıları kaydetme özelliği ile arama ses kayıtlarının depolanmasını ve erişilmesini sağlar.
- Çağrı Raporlama: Bulut santrali, çağrıların gerçekleşmesi ve takip edilmesi için raporlama özellikleri sunar.
- Çağrı yönetimi: Bu özellik arama yönetimi için kullanılır. Örneğin, öncelikli aramaların yönetimi, çalışanların arama çalışma saatleri vb.
- Fax to email : Bu özellik faxların e-posta yoluyla alınmasını sağlar.
Bulut santrali, işletmelerin ihtiyacı olan özellikleri kullanmalarına olanak tanır ve daha az maliyetli bir çözüm sunar.